Blog: Goed solliciteren in 10 stappen

Goed solliciteren in 10 stappen

 

Vandaag ga ik jullie een 5 minuut durende spoedcursus geven in Hoe-doe-ik-een-goede-sollicitatie. Op een Net Even Anders manier

Hallo theateriendjes en theaterinnetjes. Ja dat is een woord.
Nee, je hoeft echt niet alles op je beste vriend Google, die je normaal alles vertelt, te gaan zoeken.

Het is namelijk zelf bedacht. Theater + vriendjes en vriendinnetjes = theateriendjes en theaterinnetjes. Tja, creatieve mensen met hun vreemde trekjes.

In ieder geval, welkom. Welkom allemaal!

 

Ja echt, het is mogelijk. Allereerst, neem even lekker de tijd.

Pak je laptopje erbij, kopje koffie misschien zodat de cafeïne jouw meesterlijke brein aan de slag kan zetten. Creatieve knopje aanzetten en schrijven maar. Volg mijn stappenplan en let vooral ook op wat je NIET moet doen.

Stap 1:

Schrijf niet geachte heer/mevrouw.

Zoals je op de website en op Stagemarkt kunt zien, is de eigenaar van Theater Net Even Anders een man. Dus om hem dan mevrouw te noemen is ook een beetje beledigend. Kwestie van even goed lezen dus.

Stap 2:

Schrijf vooral correct Nederlands.

Ga nog even in je geheugen graven om de stof die je ooit geleerd hebt tijdens de Nederlands lessen, op te graven. Je weet het vast nog wel.

Lees je zinnen nog een aantal keren goed door zodat je zeker weet dat de zinsopbouw goed loopt en er geen grammaticale fouten in zitten.

Oh ja, en laat je straattaal en afkortingen effe lekker achterwege.

Anders ben je gelijk loesoe.

 

Stap 3:

Begin niet met je standaard mail. Waarschijnlijk heb jij net als al je andere klasgenoten en iedere medestudent in heel Nederland, een standaardmail geschreven om te solliciteren.

Hartstikke leuk dat je vertelt hoe je heet, hoe oud je bent, en wat voor opleiding je doet. Boring! Je naam zegt natuurlijk helemaal niets over wie jij bent.

Denk even aan je eigenschappen, wat is er gek aan jou, waar heb je een hekel aan, waarom hou je van theater, etc. Maak het zo creatief mogelijk.

Alles kan. Echt alles. Hoe creatiever, hoe beter.

Ga de uitdaging met jezelf aan en verzin een creatieve manier om jezelf te presenteren.

Denk bijvoorbeeld aan een notitieboekje waar je meer dan vijf uur in hebt zitten schrijven (*hint- dit was mijn sollicitatie, en driemaal raden.. gelijk aangenomen!*).

Stap 4:

Je studeert aan een opleiding, niet op een opleiding. Veel gemaakte fout.

Logisch, misschien zou je liever op het dak van je school willen zitten. Misschien ook niet. Denk even aan het feit dat je een opleiding volgt, of studeert aan een opleiding, maar nooit en te nimmer op een opleiding zit.

Hoe dan? Zitten op een opleiding lijkt mij zo lastig.

  

Stap 5:

Voeg geen lelijke foto’s toe. Alsjeblieft zeg. Foto’s met een hondensnuit? Duivelsoortjes? Kom op zeg. Jouw toekomstige stagebegeleider zal heus niet denken dat jij een duiveltje bent, en zowel… bedenk dan maar wie daar het meeste last van zal hebben.

Het bedrijf wil gewoon een mooie (casting) foto zien waar jij duidelijk op te zien bent, zonder al die duizenden filters.

Als we heel eerlijk gaan zijn, die konijnenoren zullen niet op je hoofd groeien en de duivelsoren geven niet weer dat jij een duivel bent. Laten we dat in ieder geval hopen.

Stap 6:

Vertel veel over jezelf, dat is heus niet arrogant. Je mag best vertellen waar je goed in bent. Blink uit maar kijk ook uit. Als je zegt dat je creatief bent en je mail is saai en standaard, komt dat niet geloofwaardig over. Laat zien wat je bedoelt door voorbeelden te noemen. Verander ik ben goed in organiseren in: voor meerdere producties heb ik al veel geregeld en ik ben erg goed in het leggen van contacten.

Klinkt leuker, geeft een goed beeld. Tada 4-0 voor jou!

Stap 7:

Laat zien dat je je huiswerk hebt gedaan. Dat je de website hebt bekeken. Wat je leuk vindt aan het bedrijf en waarom het bij jou past. Als er niks over het bedrijf in staat had het naar elk ander bedrijf gestuurd kunnen worden en je weet van stap drie: DE STANDAARDMAIL WERKT NIET!

Stap 8:

Plak nooit, maar dan ook nooit je portfolio /cv in de mail, lieve mensen. Dat vraagt om problemen, en tierende stagebegeleiders.

Sla je portfolio gewoon op als PDF en voeg dat dan vervolgens in de bijlage.

Dus niet in de mail kopiëren en plakken natuurlijk, mocht dat nog niet duidelijk zijn.

Gewoon een bestandje toevoegen, daar wordt iedereen blij van.

Zeker jij, want jij hebt dan een stageplek. 5-0 voor jou.

Nu je toch bezig bent, benoem vooral even duidelijk je ervaringen van recent naar minst recent. Dat is wel het makkelijkste om te lezen.

Stap 9:

Vergeet niet de juiste informatie toe te voegen. Het is wel handig om jouw toekomstige stageplek op de hoogte te stellen naar welke school je gaat, in welke periode je stage loopt en hoeveel stage-uren je nodig hebt.

Anders wordt het een beetje lastig om ja te zeggen tegen jou, terwijl jij de leukste en creatiefste stagiaire ooit bent!

 

Stap 10:

De stage kan beginnen. Dat staat altijd zo leuk in de stageboekjes van school, mocht je het zelf nog niet weten.

Nou lieve studenten van deze prachtige opleiding (alle liefde naar jullie, toppers!), ga vooral lekker solliciteren.

Lees dit vooral met een knipoog (misschien denk je wel: wat een gek mens die deze blog heeft geschreven), maar ga ervoor!

Zet je meesterlijke brein in werking en solliciteer bij Theater Net Even Anders. Natuurlijk op jouw creatieve en net even andere manier!

Heel veel toitoitoi aan de stagiaires. Break a leg! Misschien wel tot ziens.


Tot de volgende keer, theateriendjes en theaterinnetjes.

Mandy Duister

Categorie: